Wat Is Liefde?

Wat is liefde?Wat is liefde? Is het iets dat je kunt voelen? Hoe weten mensen dat zij de persoon hebben gevonden waar ze de rest van hun leven mee willen delen? Het zou makkelijker zijn om te weten of we deze persoon gevonden hebben als we konden weten wat liefde is.

In het begin, als we iemand ontmoeten die we leuk vinden, is er waarschijnlijk iets dat ons lichamelijk aantrekt. We voelen ons aangetrokken. Dan – als alles goed gaat – ga je uit, hebt een leuke tijd en vindt uit of je meer tijd met elkaar wilt doorbrengen en begin je misschien meer voor elkaar te voelen. Maar is dit liefde? Tijd is het antwoord op al deze vragen en de test voor de relatie.

Houd seks er nog even buiten. Zaken worden anders snel verwarrend. Het verkleint de kans om echt te weten of je van iemand houdt en zij van jou.

Als je relatie op seks is gebaseerd, heb je een instabiele basis. Als je gevoelens veranderen zal ook je verlangen naar seks veranderen en daarmee je zogenaamde gevoelens van liefde voor deze persoon. Hetzelfde geldt voor de ander. Seks werkt alleen verdiepend als liefde de basis is van de relatie. Ik schreef al over de chemische processen in Liefde en Seks. Maar wat is liefde dan?

Gevoelens veranderen en dat maakt het tot een instabiele basis voor een relatie. Vaak veranderen gevoelens als de behoefte aan seks afneemt of als de eigenschappen van de ander die je niet leuk vindt, vaker zichtbaar worden. Seks zal ervoor zorgen dat je deze dingen, waarmee je niet echt kunt leven, over het hoofd ziet. Het maakt je blind, en doof. En als seks niet meer voor je werkt, blijven de dingen die je irriteren in je partner over.

Dus wat is liefde?

Als je seks voorlopig opschort, kan de tijd die je samen doorbrengt, je helpen om te ontdekken of je van deze persoon kunt houden. Je zult ontdekken hoe ze in het leven staan. Je zult ontdekken waar ze een hekel aan hebben en waar ze enthousiast van worden. Je zult uitvinden of je van ze kunt houden, door de tijd die je samen doorbrengt.

Welke interesses delen jullie? Waar zijn jullie beiden enthousiast over? Zijn er dingen waar je niet tegen kunt bij de ander? Kun je met deze dingen leven? Worden jullie door dezelfde drijfveren gemotiveerd? En kom je door al deze gedeelde zaken, dichter tot elkaar of wil je juist minder tijd met elkaar doorbrengen? Als je alles gezien hebt van de persoon van de ander en je voelt je nog steeds aangetrokken, dan ben je er klaar voor – Klaar waarvoor? Om een besluit te nemen.

Wat is liefde eigenlijk?

Liefde is niet alleen een gevoel of alleen aantrekkingskracht. Het is een besluit. Van alle dingen die je van elkaar leert kennen, moet je afwegen of je hier al dan niet mee kunt leven. Zijn de eigenschappen van deze persoon de eigenschappen waar je naar zoekt in een partner? Erger jij je aan gedrag tot een punt dat je ervoor kiest geen liefde te voelen in dat opzicht?

Is er genoeg in hen dat je leuk vindt en bewondert om de beslissing te nemen om voor de rest van je leven van hen te houden? Zie je, liefde is een werkwoord. Het is een actiewoord. Het is iets dat je besluit om te doen. Het is iets waarmee je je verbindt. Met andere woorden, je beslist, na alles wat je gezien hebt, dat je nog steeds van deze persoon houdt.

Meer hierover en hoe je zelf een goed beeld kunt krijgen van wat jij van een partner verwacht en zelf te geven hebt, vind je in “Mannen en Relaties” voor als je echte liefde wilt.

Ik stel het op prijs als je hieronder zelf een reactie geeft en de vraag beantwoord: “Wat is liefde voor jou?”

Lees dit ook eens

Platonische Liefde – Wordt Dat Meer? Wat is platonische liefde? Dat moeten we eerst weten voordat we het over een platonische relatie kunnen hebben. Het begrip platonische liefde is afkom...
Versiertips Voor Mannen Versiertips voor mannen is de laatste van 5 liefde tips. Alsof dit hele blog daar niet over gaat! Als je op het moment problemen hebt met het ontmoet...
Een Onmogelijke Liefde Loslaten – Een Paar T... Het is moeilijk, een onmogelijke liefde loslaten. Je verstand zegt dat je dit moet doen maar je gevoel zegt iets heel anders. Zolang die twee niet op ...
Opnieuw Beginnen Met Een Nieuwe Partner Opnieuw beginnen met een nieuwe partner is iets wat de meesten van ons graag willen. Als de vorige relatie misliep. We willen ons weer goed voelen. H...

4 gedachten over “Wat Is Liefde?”

 1. We moeten van elkaar houden niet bezitten;
  We moet elkaar vrij laten zo dat men kan leren;
  We moeten leven met vreugde en verdriet maar
  vooral positief denken. Wat gebeurt is kan men niet veranderen maar wel uit leren en de toekomst die kennen
  we niet. We leven nu, niet gisteren en ook niet morgen;
  Enkel wat we nu doen of zeggen bepaalt ons leven;
  Dus liever een leven vol liefde dan een leven met angst.

Reacties zijn gesloten.