Wat Zijn Bindingsangst Symptomen?

Bindingsangst-symptomenEr worden veel vragen gesteld over bindingsangst symptomen, zowel door mensen die zich afvragen of de man of vrouw waar ze een relatie mee (willen) hebben dat heeft, als door mensen die zich afvragen of zij er zelf last van hebben.

Om te beginnen, niet alles is bindingsangst. Voel je je in de steek gelaten, dan kun je denken dat de oorzaak daarvan ligt bij deze angst van de ander. Maar het kan ook gewoon zijn dat die jou niet ziet zitten om een duurzame relatie aan te gaan.

Je kunt er ook tijdelijk last van hebben. Als je relatie pas verbroken is, kun je bang zijn om weer een verkeerde keus te maken.

Het is meer dat iemand met bindingsangst het moeilijk zo niet onmogelijk vindt om een relatie aan te gaan met wie dan ook. En mocht dit toch zo zijn dan zullen ze zich nooit helemaal emotioneel gewonnen geven. Waardoor de partner het gevoel heeft de ander niet te kunnen bereiken.

Een aantal bindingsangst symptomen op een rij

Waar kun je aan merken of jijzelf of een ander deze angst heeft? Een aantal kenmerken op een rij:

 • Ze lijken aardig, vriendelijk en toegankelijk. Maar dit blijkt maar oppervlakkig en van korte duur te zijn.
 • Alles moet op hun voorwaarden gebeuren, ze willen alles wat er gebeurt, onder controle houden;
 • Ze kunnen zeer wisselvallig zijn in hun houding tegenover een ander;
 • Ze zijn kritisch naar anderen omdat ze kritisch zijn naar zichzelf;
 • Ze denken en praten niet graag over de toekomst;
 • Ze vragen zich voortdurend af of er niet “iets beters” te krijgen is.

Het zijn allemaal gedragingen die erop gericht zijn te vluchten voor een vaste verbintenis terwijl ze die wel heel graag willen hebben.

Mensen met bindingsangst zijn gebonden aan hun angst, waardoor ze emotioneel bezet zijn door die angst, en geen ruimte meer hebben zich met een ander op een diep niveau te verbinden.

Herken je deze bindingsangst symptomen bij jezelf of degene met wie je een relatie hebt? Koop dan mijn e-book Bindingsangst Verlatingsangst, daarin vind je alles over het omgaan met bindingsangst.

Als je dit artikel de moeite waard vond, stel ik het op prijs als je het deelt. Een reactie achter laten mag ook.

Lees dit ook eens

In 7 Stappen Naar Een Bindingsangst Oplossing Wat is de beste bindingsangst oplossing? Het zijn stapjes die je moet nemen om dit probleem op te lossen. Het is belangrijk dat je eerst erkent dat j...
Een relatie zoeken en angst We kunnen een relatie zoeken terwijl we daar eigenlijk bang voor zijn. Alleen weten we dat niet. Totdat we dat bange plekje in onszelf een klein beet...
Verlatingsangst Bij Vrouwen Verlatingsangst bij vrouwen kenmerkt zich door gedrag waarmee zij haar partner eerder van zich verwijderd dan dat ze de relatie bevordert. Haar gevoel...
Is Perfectionisme Eén van de Bindingsangst Symptom... Er zijn verschillende bindingsangst symptomen. Is perfectionisme er daar één van? Het antwoord kan kort zijn: niet per definitie maar de kans is groo...

4 gedachten over “Wat Zijn Bindingsangst Symptomen?”

 1. Wat een te gekke site!!! Onwijs nuttige tips!!! Mijn ogen gaan open!! Ik begin dingen te begrijpen en te herkennen.

  Ik ga nu een tijdje om met een man. Er is veel passie tussen ons. Hij is vier jaar geleden door zijn ex vriendin bedondert. Hij is heel vriendelijk, respectvol en enigszins toegankelijk. Maar hij is iemand die zich niet snel bloot stelt. Zeker niet gevoelsmatig. Hij is erg bang en als ik een kleine mis stap neem dan neemt hij meteen afstand van mij. Ooit een bepaald gedrag getoond door mijn verleden waardoor hij heel erg bang werd. Wij hebben hierdoor drie weken geen contact met elkaar gehad. Hij kan geen emotionele confrontatie aan. Ik heb het ook verstandelijk geprobeerd maar heeft geen zin gehad. Hij schreef me volledig af. Niet te vergeten dat hij zich ook zo nu en dan tegensprak. Wij hebben weer contact, sinds twee weken. Het gaat erg oppervlakkig. Koetjes en kalfjes maar we hebben wel de liefde met elkaar bedreven. Al met al, ons contact is volledig gebaseerd op zijn manier. Ik voel me weggecijferd. Ik heb het gevoel dat ik niks mag uiten. Ik durf niet eens een vraag te stellen aan hem. Puur uit angst. Ik wil hem niet afschrikken. Gevoelsmatig ben ik er niet zeker van. Mijn verstand zegt, wees geduldig. WAT NU????

  • Dank je wel Dalma! En wat deze relatie betreft, luister naar je gevoel. Iemand waar jij je niet veilig bij voelt, dat wordt niets. Wacht tot je iemand tegen komt waarbij je helemaal jezelf kunt zijn.

 2. Hoi,

  (net je website ontdekt, zeer nuttige tips). Ik vermoed al vrij lang dat ik last heb van bindingsangst… het is wél selectief. Ik wil hiermee zeggen: er zijn mensen waar ik er geen last van heb (dit is als ik helemaal verliefd ben, deze mensen zijn ook niet perfect, maar hebben exact wat ik zoek, een bepaalde vorm van aantrekkingskracht). Nu heb ik de laatste jaren ook een vermoeden dat ik op onbereikbare types val… kan het zijn dat dit ook een gevolg is van bindingsangst? (deze mensen zullen namelijk slechts uitzonderlijk dezelfde gevoelens delen)
  Momenteel is het bijvoorbeeld een man die 18 jaar ouder is… (vrijgezel, maar duidelijk gekwetst in het verleden waardoor hij niet kan/wil ook ivm leeftijdsverschil)

  Leuke website!
  xxx

  • Hey Annabel, dank je wel voor je complimenten. Jij wordt verliefd op… die spannende mannen die zo aantrekkelijk lijken maar niet geven wat jij nodig hebt. Schat ik dat goed in? Je kiest onbewust die mannen uit die om de een of andere reden zich niet aan jou willen binden. Onmogelijke liefdes en onbereikbare liefdes. Je bewuste verlangen naar een relatie is dan niet gelijkgestemd met je onbewuste angst daarvoor. Dat kan inderdaad duiden op bindingsangst. Niet leuk voor jou maar er is iets aan te doen. De eerste stap is erkennen dat dit zo is, de tweede stap uitzoeken waardoor het ontstaan is en dan pas de derde stap, het veranderen.

Reacties zijn gesloten.