Wordt Het Een Serieuze Relatie? – Denk Hieraan!

Serieuze relatieAls je iemand een tijdje kent, weet je voldoende om te bepalen of je een serieuze relatie wilt en de relatie wilt verdiepen. Maar wat als je het niet zeker weet?

Dat kan een lastige beslissing zijn. Hier volgen een aantal vragen waarvan je de antwoorden van je partner moet weten om die beslissing te nemen. Als je de antwoorden die gegeven worden acceptabel vindt op de lange termijn, is het makkelijker om te beslissen of je door wilt of beter afscheid kunt nemen.

Natuurlijk is het niet alleen je partner die onderstaande criteria moet doorstaan. Als jij zelf met één van onderstaande zaken te maken hebt, moet je je afvragen of je toe bent aan een serieuze relatie en hierover praten met je partner. Ben je 40 plus, dan zijn er nog een aantal extra zaken om rekening  mee te houden.

Zijn jullie morele waarden hetzelfde?

Morele waarden komen tot uitdrukking in het karakter van een persoon. In hun integriteit en eerlijkheid. Er zijn natuurlijk nog veel meer aspecten die uitdrukking geven aan de moraliteit van een persoon maar in een kort artikel als dit kan ik daar niet op in gaan. Hopelijk heb je een idee van wat ik bedoel.

Iemand die bijvoorbeeld liegt, steelt en geen respect heeft voor de bezittingen van anderen is iemand waar de meesten van ons zich niet mee in zullen laten. En toch hebben velen van ons wel eens contact gehad met iemand die één of meer van deze signalen liet zien. Hoe vaak heb je het goed gepraat in plaats van het contact te verbreken?

Onderzoek de moraliteit van je partner en welk affect dat op jullie beiden heeft. Voel je je daar niet goed bij of komen er meer vragen op dan wordt het tijd voor een goed gesprek.

Wat verwacht je van een serieuze relatie?

Vaak denken we dat als de ander voor ons gaat, hun behoeften of gedrag wel zal veranderen. “Hij zal kinderen willen na een aantal jaren” of “Ze zal zich minder op haar werk richten en meer aandacht voor mij hebben als we eenmaal samen zijn”. Dit zijn beiden voorbeelden van een verkeerde manier van denken.

Mensen kunnen veranderen, dat klopt. Maar waarom zou je een serieuze relatie aangaan met iemand die er uitgesproken over is dat die iets niet wil terwijl het voor jou belangrijk is? Of met iemand die iets van jou dat niet snel zal veranderen niet kan accepteren? Als jullie lange termijn behoeften niet met elkaar kloppen, is het tijd om de relatie te verbreken. Daarmee kun je jullie beiden veel verdriet besparen.

Denken jullie hetzelfde over geld?

Als er iets is waar paren ruzie over hebben, is het wel geld. Of de één nu meer uitgeeft dan de ander, veel nodig heeft of met weinig genoegen neemt, geld kan een grote bron van stress zijn.

Kijk goed hoe jij en je partner met geld omgaan en of jullie houding in dit opzicht met elkaar overeen stemt. Wees daarbij eerlijk tegen jezelf en je partner. als je dit onderwerp nog niet besproken hebt omdat je elkaar nog te kort kent daarvoor, kun je vragen stellen hierover. Let wel, alleen vragen over hoe het er nu voorstaat.

Is er sprake van verslaving?

Een verslaving kan vele vormen hebben. We hebben het hier over verslavingen die een negatief effect hebben op werk, relaties en gezondheid.

Het lijkt vanzelfsprekend om een serieuze relatie te vermijden met iemand die drugs gebruikt maar er zijn genoeg mensen die een serieuze relatie hebben met iemand die afhankelijk is van iets zoals gokken, eten en zelfs sport.

Als dit in jouw relatie het geval is, moet je hoog nodig opstappen! geef je partner ten minste een jaar de tijd om actief van de verslaving af te komen voordat je zelfs maar overweegt de relatie te herstellen. Een heel jaar is nodig om je partner te leren zelfstandig en onafhankelijk te zijn van jou of een verslaving.

Hoe is je seksleven?

Je hoeft geen seks te hebben om erover te praten. De gelukkigste paren zijn in staat om hun seksuele behoeften open met elkaar te bespreken. Wat je in ieder geval moet bespreken zijn eventuele verschillen in libido en hoe jullie denken over seksuele trouw. Als jullie over zulke zaken niet met elkaar overeenstemmen, gaat dat problemen veroorzaken als jullie met elkaar door zouden gaan.

Kom je tot de conclusie dat je onvoldoende bij elkaar past, ga dan uit elkaar en ga door met de strategie om de juiste partner te vinden zodat je op termijn wel een serieuze relatie zult hebben met iemand anders.

Lees dit ook eens

Leeftijdsverschil In Een Relatie Er zijn situaties waarin leeftijdsverschillen er echt toe doen en andere situaties waarin dat niet zo is. Een groot leeftijdsverschil in een relatie k...
Vertrouwen Winnen In Een Relatie – 6 Maniere... Een relatie zonder vertrouwen kun je nauwelijks een relatie noemen. Het vertrouwen winnen van iemand waar je graag een relatie mee wilt hebben is dan ...
Verwachtingen Van Een Relatie – Gezond of Pr... Wij allemaal hebben verwachtingen van een relatie en gaan die aan met verwachtingen gebaseerd op voorbeelden die we hebben gezien in familierelaties, ...
Grenzen Bepalen Voor Je Relatieleven – De 10... De laatste jaren heb ik veel geschreven over liefde en relaties en hoe belangrijk het is op grenzen te stellen. Toch krijg ik talloze reacties van vro...